כולנו מכירים את המילים של ברי סחרוף "כי כולנו מכורים, אפילו שיש לנו כזה, כאילו". אבל כמה מאיתנו באמת מודים בפני עצמנו שגם אנחנו סובלים מהתמכרות כזו או אחרת? אולי איננו מכורים לסמים קשים, אבל יש לנו הרגלים מזיקים שקשה לנו להיגמל מהם. בין אם מדובר בהתמכרות לקפה, לעבודה או למסכים – רובנו מתמודדים עם התנהגויות כפייתיות שפוגעות באיכות חיינו.
התמכרות מאופיינת בצורך בלתי נשלט לקבל גירוי מסוים, תוך התעלמות מההשלכות השליליות. המכור ממשיך בהתנהגות הפוגענית גם כאשר היא מסבה נזק לבריאותו הפיזית והנפשית, לקשריו החברתיים ולתפקודו היומיומי. הוא מפתח סבילות וזקוק לכמויות הולכות וגדלות של החומר או ההתנהגות. הניסיונות להפסיק מובילים לתסמיני גמילה קשים. ההתמכרות הופכת למרכז חייו של האדם והוא מאבד שליטה עליה.
התמכרויות נפוצות
בחברה המודרנית, ההתמכרויות הנפוצות ביותר הן לחומרים ממכרים ולהתנהגויות כפייתיות שונות. נתחיל עם ההתמכרות לסמים: סמים כמו קוקאין, הרואין וסמים קשים אחרים, יוצרים תחושת אופוריה חזקה ומיידית, אך הנזקים שלהם הרסניים. המשתמשים הכרוניים חווים נזק מוחי בלתי הפיך, קריסה של מערכות הגוף, בעיות נפשיות ופגיעה חמורה בתפקוד. הם עלולים לאבד את משפחתם, עבודתם ואף את חייהם.
התמכרות לאלכוהול, או אלכוהוליזם, היא מחלה כרונית הגורמת לאבדן שליטה על הצריכה. המכורים לאלכוהול שותים כמויות עצומות מדי יום, פוגעים באיברים חיוניים כמו הכבד והלבלב, וחווים תופעות כמו רעד, חרדה והזיות. האלכוהוליזם מחריב משפחות ומוביל להתנהגות אלימה, לתאונות דרכים ולאובדנות.
התמכרות להימורים היא דוגמה מובהקת להתמכרות התנהגותית. המהמרים הכפייתיים מסתכנים בהפסדים אדירים, מבזבזים את חסכונותיהם ושוקעים בחובות. הם משקרים לקרוביהם, גונבים ומעלימים כספים כדי להמשיך ולהמר. ההתמכרות פוגעת באופן קשה בחייהם האישיים והמקצועיים.
לבסוף, אסור לשכוח את ההתמכרויות לתרופות, כדורים ואופיאיטים. תרופות הרגעה כמו קלונקס וואליום, נוגדי דיכאון כמו אטנט וציפרלקס, וכדורים נגד כאב כמו פרקוסט ואוקסיקונטין, נחשבו בעבר לבטוחות יחסית. אך כיום ברור שהן יוצרות תלות חזקה מאוד. מטופלים מפתחים סבילות, נזקקים למינונים גבוהים בהרבה, וכשהם מנסים להפסיק – סובלים מתסמיני גמילה קשים. שימוש לרעה בתרופות אלו מוביל להתמכרות מסוכנת, ולעיתים אף למוות ממנת יתר.
התמכרויות לסמים, אלכוהול, הימורים ותרופות מציבות אתגר משמעותי בחברה שלנו. הן שוללות מהאדם את החופש והחיים שמגיעים לו. הדרך היחידה להשתחרר מההתמכרות היא לבקש עזרה מקצועית ולעבור תהליך גמילה מונחה. רק כך ניתן לחזור ולחיות חיים מלאים ובריאים.
מקור נוסף לדאגה הוא ההתמכרות ההולכת וגוברת למסכים. מומחים מזהירים מפני השימוש המופרז בטלפונים חכמים, מחשבים וטלוויזיות. בני נוער (וגם מבוגרים) מבלים שעות ארוכות ברשתות חברתיות, במשחקי וידאו ובצפייה כפייתית בסדרות. התופעה פוגעת בקשב ובתקשורת הבינאישית, ועלולה להוביל להתמכרויות התנהגותיות של ממש. גמילה מהמסכים הופכת לצורך דחוף למען בריאות הדור הבא.
למרבה המזל, אנשים הסובלים מהתמכרויות יכולים לקבל עזרה. מרכזי גמילה מקצועיים מציעים תוכניות טיפול ייעודיות לסוגים שונים של התמכרויות. הם עובדים עם צוות רב-תחומי של רופאים, פסיכולוגים ומטפלים שמלווים את המטופלים לכל אורך הדרך. בישראל פועלת רשת מובילה של מרכזי גמילה – "איזון", עם שני סניפים:
- מרכז גמילה איזון קיסריה
- מכון גמילה רוח בכפר Chateau, שנמצא גם הוא בקיסריה.
המרכזים מתמחים בגמילה פיזית ונפשית, ומספקים כלים להתמודדות ארוכת טווח.
בסופו של דבר, כולנו "מכורים", כי כולנו בני אדם עם חולשות. אבל חשוב לזכור שתמיד יש דרך לצאת מההתמכרות ולבנות חיים בריאים יותר. אל תתביישו לבקש עזרה מקצועית כשאתם זקוקים לה.