אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

מה גורם לצרבת ואילו טיפולים קיימים?

מרגישים תחושת "שריפה" קשה בגרון? כאבים "בוערים" בבית החזה? בעיקר לאחר צריכה של ארוחות גדולות? אלו הם תסמיני צרבת, תופעה שרבים סובלים ממנה על בסיס קבוע וכרוני, מה שגורם לפגיעה קשה באיכות החיים, עם סיכוי מוגבר לנזקים נוספים, כגון קשיי בליעה, תחושת מחנק בעת שכיבה, שיעול טורדני, צרידות, וללא טיפול לאורך זמן, סיכוי מוגבר להתפתחות תאים ממאירים ברקמת הוושט. מה גורם לצרבת להופיע באופן כרוני וכיצד ניתן לטפל בכך באמצעות הרפואה המערבית והאלטרנטיבית? מייד תבינו.

 

דלקת בקיבה גסטריטיס

אחד הגורמים המרכזיים שעלול לגרום לצרבות באופן כרוני הוא היווצרות דלקת בקיבה, מה שקרוי בעגה הרפואית – גסטריטיס. במצב שכזה, הרירית שמצפה את דופן הקיבה מודלקת מסיבות כאלו ואחרות, כגון וירוסים, מחלות אוטו-אימוניות או בעקבות פעילותו של חיידק הליקובקטר, שידוע לשמצה ביכולותיו אלו. דלקת בקיבה שאינה מטופלת גורמת לעלייה ברמת החומציות שלה והיא מתחילה להתכווץ בתנועות שאינן סדירות, מה שעשוי לגרום לחדירה של מיצי עיכול חומציים דרך שסתום הוושט והופעת תסמיני צרבת.

 

ריפלוקס ושינויים הורמונליים

עוד גורם מאוד שכיח שעלול לגרום לצרבת הוא ריפלוקס. מה גורם לצרבת בעקבות אותה תופעה? ובכן, בין הקיבה לוושט מצוי שסתום שתפקידו לוודא כי קיים מעבר חד כיווני בלבד של המזון שאותו אנו בולעים להמשך העיכול הקיבתי ולא להיפך. כאשר שסתום זה נחלש, מיצי העיכול החומציים חוזרים בכל זאת לכיוון הוושט, צורבים אותה וגורמים לשלל התסמינים המיוחסים לצרבת. היחלשות השסתום החד כיווני עשויה לנבוע גם בשל שינויים הורמונליים שונים שאותם אנו עוברים במהלך החיים – גיל ההתבגרות, הזדקנות וכמו כן, סביב תקופת ההיריון.

 

אורח חיים

התשובה לשאלה מה גורם לצרבת טמונה גם באורחות החיים של הסובלים ממנה. הנה מספר גורמים אשר קשורים באורח החיים ומעלים את הסיכון לצרבות:

  • משקל גבוה – משקל גוף גבוה מפעיל לחץ רב יותר על הוושט מאזור הבטן והקיבה, מה שמעלה את הסיכוי לפריצת מחסום השסתום וצריבת הוושט.
  • עישון – נמצא כי קיים קשר ישיר בין עישון להופעת צרבות. ככל הנראה המנגנון הפתופיזיולוגי לכך כולל עלייה ברמת החומציות בקיבה אצל מעשנים והיחלשות של השסתום שבין הקיבה לוושט בעקבות החשיפה לניקוטין.
  • צריכה מוגברת של קפאין ואלכוהול – הוכחה כמגבירה את קצב ייצור חומצות העיכול בקיבה, כך שגם חדירה מינימאלית שלהם לרקמת הוושט עשויה לגרום לגירוי והופעת תסמיני צרבת.
  • מתח נפשי – נמצא גם כי קיים קשר הדוק בין הופעת בעיות ומחלות של דרכי העיכול לבין המצב הנפשי שלנו, כך שחיים רווי מתח וחרדה מעלים את הסיכוי להופעת צרבות.

 

ישנן גם התנהגויות נוספות שמגבירות את הסיכוי להופעת צרבת – צריכת ארוחות גדולות מדי, אכילה לפני השינה, צריכת מאכלים חריפים ושמנוניים ועוד. גם גורמים נוספים, כגון שימוש בתרופות מסוימות (NSAIDS, סטרואידים, אנטי-היסטמינים ועוד), אסטמה ואפילו סכרת, הוכחו ככאלה שעלולים לגרום לצרבות להופיע.

 

 

כיצד מטפלים בצרבת?

כל כך הרבה גורמים יכולים לענות על השאלה מה גורם לצרבת ובהתאם לסיבה שמתגלה באבחון, כך הרופא המטפל יכולה לבחור באפשרות הטיפול המתאימה ביותר, שיכולה להיות שימוש בתרופות (אנטיביוטיקה, סותרי חומצה, תרופות להפגת מתחים) או לחלופין, ביצוע פעולות מורכבות יותר במידת הצורך, כגון ניתוח בוושט. יש לציין כי הרפואה המערבית אינה מצליחה לטפל היטב בכל המצבים הרפואיים שגורמים לצרבות או בכל קבוצות האוכלוסייה אשר סובלות מכך, וכמו כן, השימוש בתרופות כולל תופעות לוואי רבות שפוגעות בהיצמדות לטיפול ויעילותו.

 

לכן, מומלץ מאוד לאחר הבירור ותחילת הטיפול הרפואי המסורתי, לשלב גם את הרפואה הסינית בעניין. רפואה זו ידועה בהצלחותיה בטיפול בצרבות ובמחלות שונות של דרכי העיכול ואנשים רבים ברחבי הגלובוס כבר מיישמים אותה בהצלחה. הרפואה הסינית מבצעת שימוש בשיטות דיקור סיני, צריכה של צמחי מרפא ותזונה מותאמת אישית, על מנת לאפשר לגוף לחזור לאיזון ולרפא את עצמו – כל זאת ללא תלות בתרופות, ללא תופעות לוואי כלשהן וללא התנגשות כלשהי עם הטיפול הרפואי שמקבלים. מומלץ גם לכם לנסות.