כיבי קיבה הם פצעים קטנים המהווים את הציפוי הפנימי של הקיבה או התריסריון. הם מתרחשים כשהציפוי הפנימי של איברים אלו נאכל על ידי מיצי עיכול חומציים בקיבה, אשר מופרשים על ידי תאי הקיבה. מצב זה נבדל משחיקת הקיבה היות והוא מתרחב עמוק לריר הוושט, הקיבה או התריסריון וגורם ליותר תגובה דלקתית מהרקמות המעורבות.
זוהי מחלה נפוצה חוזרת ונשנית, וגם כיבי קיבה שנרפאו באמצעות תרופות, עשויים לשוב, אלא אם כן מבוצע טיפול יסודי למניעת הישנותם. העלות הרפואית לטיפול בכיבים אלו וסיבוכיהם כרוכה בסכומי עתק מדי שנה, אך הרפואה הקונבנציונאלית עדיין לא השיגה הבנה מלאה לגבי היווצרות הכיב, ואפשרויות הטיפול המדויקות.
מהם סימני ותסמיני כיב קיבה?
תסמיני מחלה זו משתנים. אנשים רבים עם כיבים אלו חווים בעיות עיכול, חוסר נוחות בבטן המתרחשת לאחר ארוחות, או חוסר נוחות כללית. חלק מהאנשים מתלוננים על כאב צורב בבטן העליונה או רעב כשלוש שעות לאחר ארוחות או באמצע הלילה.
חלק מהאנשים סובלים מכאב מתמשך גם לאחר ששימוש בתרופות, ואחרים אינם חווים כאבים כלל. כיבי קיבה באים והולכים באופן ספונטני כשהאדם אפילו אינו יודע שהם נמצאים, אלא אם מתרחש סיבוך חמור, כגון דימום או ניקוב בקיבה.
תסמינים נפוצים
כאבי בטן. רופאים סבורים שחיידק הליקובקטור פילורי עלול לגרום לדלקת כואבת של רירית הקיבה והמעי הדק, או שהוא עשוי לנבוע מהצטברות גזים ועצירות.
צרבת. כשהחומצה בגוף נמוכה, עיכול המזון הופך להיות איטי וקשה והתוצאה היא מזון "שיושב" בבטן זמן רב מדי, פולט גזים אשר עלולים לגרום לתחושות צריבה בבטן ובגרון.
כאבי בטן קלים. מתרחשים כשעתיים עד ארבע שעות לפני או לאחר ארוחות.
ריח רע מהפה. חומציות הקיבה יוצר אמוניה, כשהתוצאה היא ריח רע מהפה.
כאבי חזה. הדלקת בקיבה גורמת לאותות כאב מהבטן המתבטאים ברפלקס חזה, כאבי כתף ובטן.
שלשול. מתרחש במקרים נדירים או שהוא עשוי להתרחש כמעט מדי יום, תלוי במצב הכרוני של המחלה.
בחילות והקאות. רופאים אינם יודעים בוודאות מהי הסיבה לבחילות בכיב קיבה, וסבורים שזהו ניסיון הגוף להיפטר מהזיהום. לעיתים מבולבלים תסמינים אלו עם בחילות בוקר בקרב נשים הרות.
תסמינים משניים אך פחות נפוחים
תסמיני כיב קיבה אלו מופיעים ללא סדר מסוים, אך לעיתים עשויים להתרחש:
- חרדה
- דיכאון
- עייפות או אנרגיה נמוכה
- כאבי ראש או מיגרנות
- בעיות עור
- מתח קדם וסתי
- בעיות סינוסים
- בעיות שינה
- בעיות משקל.
תסמיני דימום. תסמינים אלו עלולים להיות מסוכנים, חמורים ומעידים על מצב חירום הם כוללים צואה שחורה מלווה בריח רע; בחילות או הקאות דם; כאבי חזה וגב; התקפי התעלפות וסחרחורות.
גורמי סיכון. עישון, צריכת אלכוהול ושימוש בתרופות דלקת שאינן סטרואידיות (NSAIDs) או אספירין עלולים לגרום להחמרת כיבי קיבה, והמחלה עוברת בתוך המשפחה.
עובדות על כיב קיבה, שרופאים לא יספרו לכם
עובדות חשובות אלו מדגימות כיצד שיטות הטיפול המדויקות והיעילות לכיב קיבה אינן נחשפות על ידי רופאים וחברות תרופות. העובדה העצובה היא שכמעט כל הרופאים מכירים בעובדות אלו, אך ממשיכים לטפל בטיפולים קונבנציונאליים שאינם יעילים ולרוב עשויים להזיק. הסיבה המשמעותית ביותר לכישלון הטיפולים היא שהחולים אינם מסוגלים להשלים את מהלך הטיפול שלהם, בשל תופעות הלוואי החמורות.
חוסר הכרה בטיפולים אחרים. רוב הרופאים פשוט אינם מכירים באפשרויות טיפול אחרות מלבד טיפולים אנטיביוטיים לכיבי קיבה הנגרמים כתוצאה מזיהומים.
רופאים ממליצים על טיפול תרופתי. למרות שאינם יכולים להבטיח שהטיפולים יפעלו.
עמידות חיידקים. חיידקים הגורמים לזיהום הופכים להיות עמידים יותר ויותר לטיפולים אנטיביוטיים.
גישת טיפול זהה לכולם. אלפי חולי כיב קיבה נטלו למעלה משלושה סבבי טיפול אנטיביוטי זהה, אך הם עדיין סובלים מהכיבים.
מחלות קשורות. כ-65% מהחולים הסובלים מכיב קיבה נגועים בו זמנית עם קנדידה אלביקנס, ואפילו אינם יודעים על זה!
התמקדות בטיפול בתופעות הלוואי. רופאים מקדישים זמן רב יותר לטיפול בתופעות הלוואי השליליות, ואינם מתמקדים במיוחד בטיפול בכיב הקיבה.
חשיבות השגת תוצאות הטיפול הנכונות. כשהטיפול הנקבע שגוי, חולים נאלצים עדיין להמשיך להשתמש בטיפולים מיותרים הנובעים משיטות בדיקה שגויות.
תרופות חדשות. רופאים מאמינים שטיפולים בתרופות חדשות לטיפול בזיהומי קיבה הם כביכול חזקים ויעילים יותר, אך תופעות הלוואי השליליות כה חמורות עד שהחולים פשוט מוותרים על הטיפול.
השיטה היחידה לטפל ביעילות בכיבי קיבה. היא הטיפול בסיבה, ולא בתסמינים.
מהם הטיפולים לכיב קיבה?
מטרת הטיפול היא הקלת הכאב ומניעת סיבוכים, אך לא ריפוי מוחלט של המחלה. הטיפול מתמקד בהפחתת גורמי הסיכון באמצעות תרופות. תרופות נוגדות צרבת מנטרלות חומצה קיימת בבטן, אך פעולתם היא קצרת מועד, ולכן נדרש מינון תכוף ומוגבר. מגנזיום המכיל נוגדי חומצה, כגון מאלוקס, עלול לגרום לשלשולים, בעוד שתרופות המכילות אלומיניום עלולות לגרום לעצירות. הכיבים שבים לעיתים תכופות כאשר מפסיקים את הטיפול בנוגדי צרבת.
תופעות הלוואי השליליות של טיפולים שגויים לכיב קיבה
רוב האנשים הסובלים ממחלה זו מתייעצים עם רופא, שרושם טיפול נפוץ הנקרא טיפול משולש. כשטיפול זה אינו עובד, הרופא עובר לטיפול מרובע. שתי גישות טיפול אלו כרוכות באנטיביוטיקה, הגורמת להשפעות שליליות אליהן מטופלים צריכים להיות מודעים טרם התחלת הטיפולים.
ההשפעות השליליות כוללות כאבי מפרקים, שלשולים, סחרחורות, חום, תסמינים דמויי שפעת, קלקול קיבה, לחץ דם נמוך, נזק לכליות, כיבים בפה, בחילות, רגישות לאור, גרודים, פריחה, שינוי בגוון העור, כוורות עור, הקאות, צרבת, קוצר נשימה, הפרעות דם וחוסר תיאבון. אלו הן תופעות לוואי נרחבות העלולות להזיק באופן "שקט" ולכן הן נחשבות כמקור לדאגה.
הבריאות הטבעית מלמדת שדופן הקיבה מרופד בשיכבה רירית שתפקידה להגן על הקיבה מפני החומצה המלחית שמופרשת בה-וכן מפני פגיעה שנוצרת עקב גירוי בחומרים חריפים או חמוצים או רעילים. גירוי ממושך מחומרים עלול לגרום נזק לרירית הקיבה, וכתוצא מכך- עלולה להיווצר דלקת בקיבה ,אם הדלקת נמשכת זמן רב , עלולים להתהוות גם כיבים. הטיפול היחידי הוא הסרת הסיבה- החומרים שגרמו לגירויי הרירית.