אין אדם שלא חווה כעס באופן כזה או אחר. יש כאלה שחווים את התחושה הזאת לעתים קרובות, כלומר שכל דבר שקורה ולאו דווקא קשור אליהם מכעיס אותם, ויש כאלה שהתחושה מגיעה רק במצבים מסיומים או כאשר יש סוג של טריגר שמכעיס אותם. חשוב להבין, יש הבדל בין כעס נורמטיבי, רגש שקיים בגוף שלנו למטרה מסוימת ואנחנו מצליחים לשלוט בו לבין מצבים בהם הכעס שולט בנו ואז אנחנו זקוקים לתהליך הנקרא טיפול בכעסים, אחרת איכות החיים שלנו נפגעת, הסובבים שלנו נפגעים וכתוצאה מכך גם אנחנו.
למה האדם כועס?
כדי שתוכלו לבחור את הטיפול שהכי מתאים לכם בין אם זה באמצעות סדנא לשליטה בכעסים, טיפול התנהגותי או טיפות פרחי באך, חשוב להבין את מקורו של הכעס. כעס או אם תרצו עצבים הם חלק בלתי נפרד ממנגנון שיש בתוך כל אדם. זה מנגנון שהמטרה שלו היא לעזור לנו לשרוד, להתקיים. אנחנו נמצאים כל הזמן עם עוד אנשים, אנחנו צריכים לדאוג לאנשים שקרובים לנו, אנחנו צריכים לעמוד כל הזמן בפני מצבים מסוימים ויש כל מיני סיטואציות שבעצם מעלות את רמות הסטרס בגוף שלנו. כאשר התנאים לא באים לטובתנו כלומר, שאנחנו לא ישנים כמו שצריך, שאנחנו רעבים, שמשהו כואב לנו או שהמצב הרגשי שלנו אינו במיטבו, כעס עלול להתעורר באופן יותר מהיר ויותר קיצוני. לכן, כאשר אנחנו כועסים, כדאי לנסות להיות במודעות ולנסות להבין, האם אני כועס עכשיו בגלל שאני עייף או לחוץ, ואז הבעיה תיפטר באופן יחסית קל ומהיר, או שאני כועס כי הכעס משתלט עליי ולא אני לא מסוגל לשלוט בו.
שלב ראשון – נסו לזהות את הכעס שהוא בחיתולים שלו
יש סימנים פיזיולוגיים המעידים על כך שאנחנו כועסים. אצל כל אחד, כעס פורץ באופן שונה. אצל אדם אחד, הדופק יהפוך להיות מהיר יותר, אדם אחר יתפרץ ויביע את זעמו ואדם אחר יזיע ויתקשה לנשום. ככל שנצליח להביא את עצמנו למצב של שליטה בתוך הסיטואציה ונזהה את מקורו של הכעס מוקדם, ככה נוכל לעזור לעצמנו. ככל שנהפוך להיות יותר מורגלים בתוך תהליך זיהוי הכעס, ככה נוכל לנטרל אותו בצורה הטובה והמיטבית ביותר.
שלב שני – האם זה רק הכעס או שיש כאן משהו יותר עמוק?
כמו שנאמר מקודם, כעס הוא רגש. רגש שנוצר כחלק מתגובה לרגש אחר. למשל, אני כועס בגלל שמישהו השפיל אותי, או אני כועס כי משהו כואב לי או כי לא נוח לי, אני כועס כי אני מתבייש או מרגיש אשם על משהו. אם נצליח לזהות את הרגשות האלה, אותם רגשות שמתחבאים באחורי הכעס,
נבין שהם אלה בעצם מייצרים לנו את תחושת העצבים בגוף. אם נדבר על הרגשות האלה, נבין אותם, ניתן להם מקום, אנחנו מתחילים תהליך של נטרול, של פירוק ואז גם מצליחים לפרק את הסיטואציה עצמה. ככל שנעמיק באירוע, נבין מה חשבנו, מה הרגשנו ואיך הגבנו, נוכל ללמוד כיצד להתנהל מול הכעס.
טיפים להתמודדות ושליטה בכעסים
- צאו מהסיטואציה שהיא עדיין קטנה וקחו פסק זמן, גם אם זה בדמיון שלכם.
- תנשמו עמוק, נסו להירגע.
- כתבו רשימה של הדברים שמרגיעים אתכם ועשו אחד מהם בזמן שאתם כועסים. זו יכולה להיות פעילות גופנית, מדיטציה, האזנה למוזיקה או כל דבר אחר.
- נסו לתקשר בצורה מיטבית ומכבדת, בעיקר אם מדובר באותו אדם שהכעיס אתכם.